- Apple heeft woensdag een nieuwe iPhone SE aangekondigd met een prijs van 489 euro.
- Het nieuwe toestel lijkt sprekend op de iPhone 8 uit 2017. Beide telefoons zijn even groot, hebben een camera van 12 megapixels en bijna hetzelfde scherm.
- Maar de nieuwe iPhone SE heeft een snellere processor, namelijk dezelfde als in de iPhone 11. En er zijn meer subtiele verschillen.
De handzame iPhone SE uit 2016 heeft eindelijk een opvolger.
Apple onthulde woensdag de nieuwe iPhone SE. Het toestel is verkrijgbaar vanaf 489 euro (64 GB opslag) en is daarmee de goedkoopste iPhone in het assortiment van Apple.
Vanaf vrijdag 14.00 uur is-ie te bestellen. Op 24 april ligt-ie in de winkel.
Het oorspronkelijke model van de iPhone SE was populair vanwege het kleine formaat. De opvolger is een stuk groter. De nieuwe Apple-telefoon vervangt de iPhone 8 en lijkt dan ook sprekend op dat model.
Beide telefoons zijn even groot, hebben een homeknop met Touch ID en een behuizing van glas en aluminium. De nieuwe iPhone SE is vooral een stuk sneller, dankzij verbeteringen onder de motorkap.
Dit zijn de verschillen tussen de nieuwe iPhone SE en de iPhone 8.
Het grootste verschil tussen de iPhone 8 en iPhone SE is de processor.
De tweede generatie van de iPhone SE is voorzien van Apple's A13 Bionic-processor, dezelfde chipset als in de iPhone 11 en iPhone 11 Pro.
De iPhone 8 heeft de A11-chipset binnenin, die nu meer dan twee jaar oud is.
De iPhone SE is dus een stuk krachtiger. Dat betekent niet alleen betere prestaties, maar ook meer functionaliteiten voor de camera.
De iPhone SE en iPhone 8 hebben beide een camera van 12 megapixels, maar de SE heeft wat extra foefjes.
De iPhone SE en iPhone 8 moeten het doen met een 12-megapixelsensor, één lens achterop met een diafragma van f/1.8, optische beeldstabilisatie en 5x digitale zoom. Maar dankzij de snellere processor beschikt de iPhone SE over extra functionaliteiten.
De iPhone SE ondersteunt portretmodus met diepteregeling, waarmee je achtergronden op foto's kunt vervagen voor óf nadat je de foto neemt. Ook kun je kiezen uit zes belichtingseffecten. Het 4,7-inchmodel van de iPhone 8 heeft de portretfunctie niet (maar de grote iPhone 8 Plus met twee lenzen achterop wel).
De iPhone SE beschikt dankzij de A13-chipset ook over de Smart HDR-functie, net als de iPhone 11 en iPhone 11 Pro. Daarmee is het makkelijker om goede foto's te maken bij mindere omstandigheden. De iPhone 8 heeft een minder slimme HDR-functie.
De iPhone SE heeft verder QuickTake, waarmee je supersnel kunt wisselen van het maken van een foto naar het schieten van een filmpje. Ook kun je bij video's audio opnemen in stereo.
De nachtmodus die op de iPhone 11-camera's zit, ontbreekt bij de iPhone SE.
Beide telefoons hebben een selfiecamera van 7 megapixel, maar die van de iPhone SE is ook geschikt voor portretfoto's van mensen.
De frontcamera van de iPhone SE ondersteunt net als de camera achterop alle zes belichtingseffecten in de portretmodus. Met de selfiecamera van de iPhone 8 kun je geen portretfoto's maken.
De iPhone SE en iPhone 8 zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.
De iPhone SE is te bestellen in het zwart, wit en rood. De iPhone 8 in zilver, spacegrijs en goud.
De iPhone SE is ook verkrijgbaar met 256 GB opslag.
De iPhone SE is met 64 GB, 128 GB en 256 GB opslag te koop. Die laatste optie ontbreekt bij de iPhone 8.
Het scherm van de iPhone SE en iPhone 8 is identiek, op één ding na.
Beide toestellen hebben een display van 4,7 inch met dezelfde resolutie en helderheid. Ook is er ondersteuning voor de True Tone-functie, die de witbalans afstemt op je omgeving.
Slechts één aspect van de schermen verschilt. De iPhone 8 ondersteunt 3D Touch, waarmee je door harder op het scherm te drukken extra functies en knoppen in beeld krijgt. Bij de iPhone SE is dat vervangen door Haptic Touch, waarbij je een trilling voelt als je een knop op het scherm lanh ingedrukt houdt.
De iPhone SE ondersteunt naast het gewone simkaartslot ook e-sim.
Sinds de iPhone XR en iPhone XS zijn Apple-toestellen voorzien van dualsim. Dat is niet anders bij de iPhone SE.
De telefoon heeft naast het gewone simkaartslot ondersteuning voor e-sim, een afkorting voor ’embedded sim’. Dat is een programmeerbare chip waarop gebruikers abonnementen van providers kunnen zetten. Zo kun je op hetzelfde toestel een zakelijk nummer en een privénummer gebruiken.
De iPhone 8 beschikt niet over dualsim.
Al met al lijkt de iPhone SE op een iPhone 8, maar dan met betere prestaties.
Als je een iPhone 8 hebt, dan is de iPhone SE het waarschijnlijk niet waard om te upgraden.
Voor Apple-gebruikers met een ouder toestel is de iPhone SE een aantrekkelijke optie. De telefoon is met 489 euro gunstig geprijsd. Voor dat geld krijg je een hoop iPhone.